Aankoop advies

Het uiterlijk van een piano is het eerste wat opvalt. Een mooie zwarte glimmende kast maakt natuurlijk sneller indruk dan een wat oudere kast met hier en daar misschien wat doffe plekken of een zijkant die wat gebleekt is door het zonlicht. Maar alles wat glanst is niet van goud. Een nieuwe piano met een Duitse naam aan de voorkant kan een slechte kwaliteit import uit het verre Oosten zijn, terwijl een piano die wat krasjes vertoont en duidelijk geen jonkie meer is, toch een betere koop kan zijn. Om het koren van het kaf te kunnen onderscheiden heeft u een kenner nodig. Smaken verschillen maar een goede piano die niet perfect in uw interieur past is beter dan een slechte die wel past.

Een ervaren pianist kan de klank van een piano beoordelen, maar beginnende spelers kunnen dat vaak niet. Luider is niet altijd beter! Maar met hulp kunt u naar bepaalde aspecten luisteren, en tot een verfijnd oordeel komen.

Het beoordelen van de technische kant van een piano moet u overlaten aan een pianotechnicus want hier is ervaring en vakkennis voor nodig. Er kunnen aan de binnenkant allerlei verborgen gebreken zijn, met dure reparaties als gevolg!

Bij een particulier kopen

Als u een piano van bijvoorbeeld de overbuurvrouw koopt, kunt u ook veel problemen in huis halen. De verkoopster is meestal te goeder trouw maar geen deskundige. Daardoor kunt u op het verkeerde been worden gezet. U denkt dat de piano in orde is maar u merkt dat het niet zo is aan de reactie van de stemmer als die zijn haar begint uit te trekken bij het eerste bezoek!!.

Bij een pianozaak kopen

Terwijl u ongetwijfeld goed advies kunt krijgen bij een goede pianozaak, is het logisch dat de verkoper alles uit de kast wil halen om u te overtuigen om een piano van hem te kopen! Het is dus verstandig om objectief advies aan een derde partij te vragen.

Conclusie

Koop nooit een gebruikte piano zonder eerst een inspectie te laten doen door een deskundige. Zijn tarief kunt u veelvoudig terug verdienen als hij u geld kan besparen en vóórkomen dat u een kat in een zak koopt.